Selasa, 15 September 2009

Hye :)

Dah lame gler tak mengupdate blog.. haha.. 2 bulan gak ek? thanx dene sbb menjenguk blog aku dah tanye knape tak update?? nih la update dari aku.. hehe..

Seperti yang anda sedia maklum saye sudah berjaye dapat kerja yang dirasakan future bagi aku.. Alhamdulillah.. mcm biase la.. aku seorang yang sangat suke bekerja.. dgn kerja aku akan ade duit ntuk merancang dan cuba mendapatkan ape yang aku nak pada masa hadapan.. oleh itu aku tersangat la bz dgn kerja yang baru nih..

Kat tempat keje baru mesti lah ade suasana baru yang aku kene hadapi dan nikmati.. cheewah.. Ape bezanya kerja kat P1 berbanding kat tempat2 lain yang aku dah keje b4 nih?? inilah soalan lazim yang akan ditujukan kepada aku dan juga orang2 lain yang bertukar tempat keje.. hehe..

Kalo dari segi saiz company, mmg terasa perbezaannya.. hampir hari2 aku akan jumpe orang yang aku tak pnah jumpe.. haha.. ramai gler pekerja kat dalam bangunan Greenpacket AKA packet hub yang setinggi 11 tingkat tuh.. wah!!

Hari pertama dan kedua aku kene orientasi la sikit2 ntuk mengenali sejarah2 dan carta2 dan produk2 dan kawan2.. mmg biase la tuh kan.. mcm2 game yang menarik dan kelakar "terpaksa" kami lakukan.. tapi mmg enjoy la..

First week tade ape sangat yang dibuat sbb baru lagi kan.. budak2 lain dah menunjukkan kesibukan bekerja dorang.. n aku tatau nak bwat ape.. aku mcm ditinggalkan.. aku pon pelik la.. knape orang sume mcm tanak layan aku.. pastuh aku tanye la kat kawan aku yang baru je masuk awal 2 minggu dari aku..dia kate aku kene pegi kat sesape, tanye ape bende dorang bwat, ape yang aku patut buat.. dasat kan?? biase la.. company besar.. mmg mcm nih kot.. ntuk menunjukkan aku nih bukan orang yang pemalas, aku pon pegi la tarik krusi, duduk kat sebelah budak2 technical yang lain.. haha.. berjaye gak la aku menunjukkan kerajinan depan en bosss.. haha.. best2 :)

1 sept barulah aku memulakan keje aku sebagai Onsite Technical Support Specialist.. hehe.. aku dah kuar pegi umah customer ntuk bwat keje2 mudah dlu la.. mcm bese.. n aku dapat tau skang nih moto "pizza hut"tak siap lagi.. ade 4 bijik je skang.. dalam hujung2 bulan nih baru siap kot.. so, sementara tunggu siap moto2 tuh, aku pakai moto sendrik dlu.. mileage, claim.. sangat menarik.. haha..

Keje aku adalah cemnih....... memula customer akan call careline atau walk in kat opis ntuk bwat aduan, bukan saje aduan, malah marah2.. biase la tuh.. haha..dah bayar sket, dpt slow connection mesti la nak meletup.. haha.. lepas orang Level 1 tuh dah cube ntuk settlekan masalah dorang, dorang akan puas hati la.. masalahnye kalo tak dapat settle, dorang akan bukak kes ntuk orang level 2 support lak.. kat situ lain lak carenye.. yang tadi customer yang dtg.. kali nih dorang lak yang call customer ntuk cube settlekan masalah dorang yang mcm2 tuh.. kirenye support by phone la.. kalo tak bole settle gak, dorang akan forward kes kat kitorang n kitorang akan pegi umah customer ntuk bwat support onsite..

Nampak mcm susah nak smp kat level kitorang kan?? tidak sama sekali.. mmg kebanyakan kes kitorang yang kene pegi settle. kadang2 masalah kecik je tapi bile customer tau adenye onsite support kat P1 nih, mmg dorang tanak settle by phone la.. so, kami lah yang kene pegi sane.. umpama masuk kandang harimau.. haha.. tapi yang menariknye dalam keje aku nih, punye la aku takut nak pegi sane ntuk bwat support, ye la... nanti kalo aku pegi mesti la kene marah kaw2 punye kan.. tapi bile dah smp umah dorang, lain lak jadinye.. biasenye kami akan dilayan dengan baik, sopan, dapat makan, minum, tips dll.. sangat lain dari yang disangka.. haha.. bagus la.. :)

Setakat nih aku adalah dilayan dengan baik gak la.. tapi mmg tak mustahil kami akan terus dilayan dengan dasat.. sebagai contoh, ade yang kene tahan dalam umah customer yang tak bagi dia balik.. haha.. selagi tak siap, tak bole pakai internet, tak laju, takleh balik.. kunci pintu siap.. hahaaa.. bahaye tak?? huih.. takut gak kalo kene.. tapi nak bwat cemane kan?? dah name pon keje, biase la ade buruk baiknye kan??

Tak byk yang bole aku ceritekan pasal pengalaman keje kat sini.. sbb aku pon tak smp sebulan lagi masuk company nih sejak 24/8 arituh.. so far, ok la.. aku enjoy, dengan persekitaran bekerja yang baik, pakaian bebas, opis besar, aircond sejuk gler, kawan2 yang best boss2 yang baik dan memahami dll.. ditambah pula dgn benefit2 yang diberikan kepada pekerja, mmg rasenye perfect gak la..

Alang2 dah sebut pasal benefit, bole la nak ceritakan serba sedikit pasal benefit yang ade.. yang paling menarik adalah Laptop ntuk memudahkan kitorang pegi umah customer n troubleshoot dll berkenaan dgn keje.. selain tuh, klinik panel cover RM1000(max) ntuk setahun ntuk aku, isteri (pertama), anak2.. alangkah bagusnye.. tak sume company swasta yang ade cover mcm nih.. selain dari tuh, kalo masuk hospital pon ade kiraan dia, insuran juga ada ntuk sume staff, dalam bangunan greenpacket tuh ade mcm2 bende termasuk tempat makan, gym, pool fussball, astro, kerusi urut Gintel mesin pembancuh air dll.. haha..

Selain dari tuh, kitorang jugak dapat P1 Wimax free.. yang RM99 tuh.. menarik kan?? tapi umah aku tade coverage.. cisss.. baju pon ade mcm2 kaler mcm2, dapat sweater lagi.. huih.. mmg complete la.. sume ade.. kalo pegi keje luar dapat claim, OT rm10 sejam, public holiday OTx3.. sangat menarik..

Boleh disimpulkan kat sini aku tak menyesal memilih P1 ntuk bekerja.. tapi ade sikit2 sedih meninggalkan Apple produk.. em.. nak bwat cemane kan?? dah peluang nih nak dtg dalam mase terdekat nih.. so, syukurrrr.. Alhamdulillah.. :)

Oklah.. nak berehat n tdo.. esok kene bangun awal pegi keje.. pnat bawak moto jauh gler pegi kajang makan sate kajang.. budak2 nih dapat tips banyak, open table terus.. hehe.. selamat malam!! :)

p/s: Dene, cukup tak update aku kali nih??

3 ulasan:

dEnEs berkata...

hahahah gile la...intro ade name aku,ujung pon ade name aku...tau la aku ade utang ko sobsobsob..

fikriah berkata...

shuk tahniah!!! big malaysian waves for u~~~
aku gembira melihat rakan2 aku berjaya. or precisely 1st step ke arah itu. yey!~~
dan semakin matang juge.. kikiki. gudluck!~
n jgn tggal smayang yer spy lg murah rzki kau tu.... =P

parejazz berkata...

dene : tade kene mengena langsung dgn hutang ngok.. cume ko yang mengingatkan aku ntuk update blog.. aku igt tade org follow.. ape la..

fik : thanx2.. matang gak la skang.. tapi biase je kot.. cume rase mcm lebih bertanggungjawab la.. cheewahh!! hehe..